ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
 
ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Τετάρτη, 05-03-2008

Πρόσκληση δηλώσεων συμμετοχής σε προγράμματα Socrates-Erasmus 2008-2009

Καλούνται οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά την  Ακαδημαϊκή Χρονιά 2008-2009 σε πρώτη ενημερωτική συνάντηση την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008, στο Αμφιθέατρο Δημόκριτος, ώρα: 15:00.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα είναι οι εξής, σύμφωνα με την ειδική ανακοίνωση:

* * *

Προς: τους ακαδημαϊκούς υπευθύνους
Διμερών Συμφωνιών με κινητικότητα  φοιτητών
στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΡΑΣΜΟΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2008

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση/ΕΡΑΣΜΟΣ
Μετακίνηση εξερχόμενων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

Σας στέλνουμε συνημμένα πίνακα με τις διμερείς συμφωνίες κινητικότητας φοιτητών που έχουν συναφθεί σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009, ώστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιλογής των φοιτητών που θα μετακινηθούν για όλο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο αλλά και θέρος του 2009).

Παρακαλείστε λοιπόν να αναρτήσετε ανακοίνωση και να ενημερώσετε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές του Τμήματός σας για τα Ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεστε και τις προβλεπόμενες θέσεις και να προβείτε στην επιλογή των φοιτητών σας  μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στην ανακοίνωση πρέπει να αναφέρονται εκτός των βασικών προϋποθέσεων που αναφέρονται παρακάτω και τα επιπλέον κριτήρια επιλογής που εσείς θα θέσετε, τα οποία πρέπει να δημοσιοποιήσετε στους φοιτητές σας, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τους λόγους τυχόν απόρριψής τους. Κατόπιν, στις αρχές Απριλίου, θα σας αποσταλούν από το τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων τα έντυπα: Αίτηση-Δήλωση, Σύμβαση και Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement) για να δοθούν στους επιλεχθέντες φοιτητές σας για τη συμπλήρωση και στη συνέχεια την υποβολή τους στο τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων εντός του Μαΐου.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

α.  Οι  φοιτητές  πρέπει  να  είναι  υπήκοοι  ενός  από τα 27 κράτη-μέλη  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ενός από τα κράτη: Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάϊν και Τουρκία. Οι υπήκοοι άλλων κρατών συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο να είναι αναγνωρισμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας και αυτό να αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα των αρμοδίων ελληνικών αρχών.

β. Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι  σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών είτε για προπτυχιακές σπουδές  είτε για μεταπτυχιακές σπουδές σε επίσημο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορούν επίσης να μετακινηθούν όσοι εκπονούν διδακτορική διατριβή. Όσον αφορά τους προπτυχιακούς φοιτητές, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μόνο αυτοί που έχουν περάσει τη στιγμή που κάνουν αίτηση για μετακίνηση Έρασμος τόσα μαθήματα όσα αντιστοιχούν αριθμητικά σε ένα έτος σπουδών.

γ. Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας του Πανεπιστημίου υποδοχής (ή της Αγγλικής γλώσσας στην περίπτωση που το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί την Αγγλική γλώσσα ως γλώσσα διδασκαλίας για τους αλλοδαπούς φοιτητές του).

δ. Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν μέσω του προγράμματος Έρασμος μόνο για να διανύσουν μια περίοδο σπουδών σε ξένο Ίδρυμα σε αντικατάσταση αντίστοιχης περιόδου σπουδών στο Ίδρυμά τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθήσουν αντίστοιχο αριθμό μαθημάτων με αυτόν που θα παρακολουθούσαν στο Πανεπιστήμιό μας κατά την ίδια χρονική περίοδο (πάντως όχι λιγότερα από 3 μαθήματα για ένα εξάμηνο ή 6 για ένα ακαδημαϊκό έτος). Οι φοιτητές οφείλουν να εξεταστούν στα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν και να εξασφαλίσουν ικανοποιητική επίδοση αξιοποιώντας το χρόνο σπουδών τους στο εξωτερικό και τέλος να αναγνωρίσουν τα μαθήματα μετά την επιστροφή τους. Σε διαφορετική περίπτωση το Πανεπιστήμιο Αθηνών δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή μέρους ή του συνόλου της χορηγηθείσης υποτροφίας.

ε.  Οι προπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος φοίτησης ή στο πτυχίο τους, για να μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα πρέπει να χρωστούν αρκετά μαθήματα, ώστε από αυτά να επιλέξουν αντίστοιχα μαθήματα για να τα παρακολουθήσουν στο Ίδρυμα υποδοχής και τέλος να τα αναγνωρίσουν, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Επομένως, φοιτητές που χρωστούν ελάχιστα μαθήματα για να πάρουν πτυχίο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

στ. Οι φοιτητές, μετά την επιλογή τους, δεν πρέπει (ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο εξωτερικό) να εξεταστούν στην Ελλάδα στα μαθήματα που αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν δηλώσει ότι θα  παρακολουθήσουν στο εξωτερικό.

ζ. Οι προπτυχιακοί φοιτητές μπορούν αντί να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής να εκπονήσουν διπλωματική/πτυχιακή εργασία μόνο εφόσον στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο φοιτούν, αυτή αποτελεί το μόνο μάθημα σε συγκεκριμένο εξάμηνο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει επιπλέον να παρακολουθήσουν και ένα αριθμό μαθημάτων.

η. Οι προπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να κάνουν πρακτικές/κλινικές ασκήσεις στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής συγχρόνως με την παρακολούθηση των αντίστοιχων μαθημάτων των οποίων η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

θ. Η διάρκεια των σπουδών στο εξωτερικό δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να είναι μικρότερη από τρεις (3) μήνες ούτε μεγαλύτερη από δώδεκα (12).

ι. Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν μόνο μέσω των διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει καθηγητές του Τμήματος στο οποίο ανήκουν.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή φοιτητών στο πρόγραμμα είναι η πλήρης ακαδημαϊκή αναγνώριση της περιόδου σπουδών στο εξωτερικό. Η διαδικασία έχει ως εξής: μετά την επιλογή του ο φοιτητής πρέπει να συμβουλευτεί το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου για το οποίο έχει επιλεγεί και σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο της διμερούς συμφωνίας να επιλέξει μαθήματα τα οποία να παρουσιάζουν ομοιότητα στην ύλη με τα διδασκόμενα μαθήματα στο Τμήμα του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος πρέπει να εξασφαλίσει τη συμφωνία των καθηγητών του Τμήματος που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα με αυτά που έχουν επιλεγεί, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης των μαθημάτων αυτών μετά την επιστροφή του φοιτητή από το εξωτερικό. Κατόπιν ο φοιτητής συμπληρώνει τη Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement) και τον αντίστοιχο χώρο στην Αίτηση-Δήλωση ο οποίος υπογράφεται από τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο, τον Πρόεδρο του Τμήματος και τον Πρύτανη. Μετά την επιστροφή του φοιτητή από το εξωτερικό, και αφού αυτός εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα που είχαν συμφωνηθεί να παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής, ο φοιτητής προσκομίζει στον ακαδημαϊκό υπεύθυνο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκε, ούτως ώστε να γίνει η αντιστοιχία με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου μας και να του χορηγηθεί το πιστοποιητικό αναγνώρισης σπουδών υπογεγραμμένο από τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο και τον/την Γραμματέα του τμήματος, αφού καταχωρηθούν οι βαθμοί των μαθημάτων στο μηχανογραφικό του φοιτητή.

 

Αμέσως μετά την επιλογή των φοιτητών σας, θα πρέπει να ενημερώσετε τα Πανεπιστήμια υποδοχής για τους φοιτητές που επιλέξατε (στοιχεία φοιτητών και διάστημα σπουδών για το οποίο έχουν επιλεγεί). Αν δεν προηγηθεί αυτό, τα Πανεπιστήμια υποδοχής απορρίπτουν τις αιτήσεις που πρέπει να υποβάλουν κατόπιν ατομικά οι φοιτητές για συμμετοχή στο πρόγραμμα, για στέγαση, μαθήματα γλώσσας κλπ.

 

Για την ενημέρωση των φοιτητών σας, σας τονίζουμε και τα εξής:

- Πληροφορίες για τη διαδικασία  εγγραφής που ισχύει στο κάθε Πανεπιστήμιο υποδοχής στο πλαίσιο του προγράμματος Έρασμος, οι φοιτητές πρέπει να βρουν μέσω της γενικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.braintrack.com. Στις ιστοσελίδες όλων των πανεπιστημίων, εκεί όπου γίνεται αναφορά στις Διεθνείς Σχέσεις και ειδικότερα στο πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ, παρέχεται ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής, το πρόγραμμα σπουδών, τη διάρκεια των εξαμήνων, τη δυνατότητα στέγασης και για άλλα πρακτικά θέματα που είναι απαραίτητα για τους εξερχόμενους φοιτητές. Μπορούν επίσης να συμβουλεύονται τους πληροφοριακούς φακέλους των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων από το αρχείο που τηρείται στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου καθημερινά εκτός Παρασκευής 11.00- 13.00.

- Το ύψος της υποτροφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι. Για να έχετε όμως μια εικόνα, σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το ύψος της μηνιαίας υποτροφίας κυμαίνεται από 317 ως 564 € ανάλογα με τη χώρα υποδοχής.

- Όσοι από εσάς έχετε συνάψει διμερείς συμφωνίες με Πανεπιστήμια της Ελβετίας, η οποία συμμετέχει ανεπίσημα στο πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ, πρέπει να τονίσετε στους φοιτητές σας που θα μετακινηθούν προς την Ελβετία ότι χρηματοδοτούνται από τα ελβετικά Πανεπιστήμια και όχι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επικοινωνήσετε με το ελβετικό πανεπιστήμιο για να σας ενημερώσει για τη διαδικασία συμμετοχής των φοιτητών σας και το ύψος της φοιτητικής υποτροφίας.

Ο Αντιπρύτανης
Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων
Καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας

Οι Ακαδημαϊκές Συμφωνίες που ισχύουν είναι:

Για το Τμήμα Χώρα Πανεπιστήμιο Κωδικός Υπεύθυνη/ος Θέσεις Μήνες
Φυσικής Βέλγιο Universiteit Antwerpen B ANTWERP 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 1 6
Φυσικής Γαλλία Universite Joseph Fourier-Grenoble I F GRENOBL 01 ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 4 24
Φυσικής Γαλλία Ecole Nationale des travaux publiques de l´Etat F VAULX-V 02 ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ 4 24
Φυσικής Γερμανία Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universitat Bonn D BONN 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 6 36
Φυσικής Δανία Kobenhavns Universitet DK KOBENHA 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 4 24
Φυσικής Ισπανία Universidad de Vigo E VIGO 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 3 18
Φυσικής Ιταλία Universita degli studi di Trento I TRENTO 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 3 18
Φυσικής Κύπρος University of Cyprus CY NICOSIA 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 2 12
Φυσικής Πορτογαλία Universidade de Aveiro P AVEIRO 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 3 18
Φυσικής Πορτογαλία Universidade do Minho P BRAGA 01 ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ 1 6
Φυσικής Τουρκία Gaziantep Universitesi TR GAZIANT 01 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΝΤΟΒΑ 4 24

Η υπεύθυνη για το Τμήμα Φυσικής

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Αγλαΐα Βασιλικού-Ντόβα


Επιστροφή